Stopp sanden

En gang, kanskje vinteren 2008-09, prøvde jeg å komme på radioen. Jeg sendte inn to manuser, men ble refusert. Det blir man iblant, og det var sikkert riktig vurdert. Men det kan jo være at noen synes det er artig likevel, selv om det ikke var bra nok for radioen. Her er det andre manuset, det første finner du om du scroller litt (mye):

En gang for litt lenge siden, eller egentlig flere ganger for litt lenge siden, argumenterte jeg sterkt for holdningskampanjens uovertruffenhet som effektivt redskap i kampen mot røyking, mot trafikkulykker og ikke minst mot ørkenspredning.

Ikke fordi jeg egentlig var så skrekkelig engasjert, og slett ikke fordi jeg innerst inne hadde klokkertro på holdningskampanjer som universelt virkemiddel, men av den enkle grunn at jeg var en ekstra talentløs diktanalytiker og følgelig var henvist til å velge drøftingsoppgaven hver gang det ble arrangert skolestil, hvilket skjedde nokså hyppig, og når man som sekstenåring blir bedt om å drøfte seg frem til gode svar på komplekse spørsmål, da blir halmstrået som regel å foreslå en holdningskampanje.

Læreren kan jo ikke bevise at det ikke vil fungere, langt mindre argumentere imot at holdninger er en viktig forutsetning for svært mye her i livet. Sånn i etterpåklokskapens grelle lys, ser jeg at jeg nok må gi læreren rett i at den foreslåtte holdningskampanjen mot forørkning kanskje bar preg av en viss ungdommelig overoptimisme, og at det å dele ut buttons med ”Stopp sanden” og lage veggaviser i norske ungdomsskoler neppe ville stanse Saharas raske spredning sånn helt, i alle fall ikke på kort sikt.

Men alt i alt tror jeg fortsatt på holdningskampanjer, og der er jeg altså helt på linje med de forente nasjoner, som hvert år arrangerer flere ”temaår” der det settes spesielt fokus på ting FN synes det er viktig å gi verden kunnskap om og sunne holdninger til. I år er det ikke mindre enn fire FN-år samtidig. 2009 er internasjonalt år for læring om menneskerettigheter, for forsoning, for astronomi, og ikke minst for naturfiber.

Og selv om både du og jeg selvfølgelig umiddelbart forstår at alle fire er like viktige, så har jeg dessverre en mistanke om at enkelte av de forente nasjoner ikke er fullt så forente som de andre forente nasjonene når det kommer til det internasjonale året for naturfiber. Jeg frykter at naturfiber vil kunne komme til å tape for forsoningen i kampen om oppmerksomhet, og det er til og med en viss risiko for at enkelte kunststoffeksporterende kjempestore land vil kunne komme til å motarbeide naturfiberåret, hvilket naturligvis ville være nitrist.

Det jeg lurer på, er om det egentlig er så lurt å kjøre disse årene samtidig. Selv i mine ivrigste stunder som ung og optimistisk drøfter med sterk skepsis til lovreguleringer og tvang, kan jeg ikke huske å noen gang ha tatt til orde for å kjøre flere parallelle holdningskampanjer. Folk vil jo helst holde på de holdningene de har, og skal noe endres må det skje gradvis og forsiktig, en holdning om gangen.

Derfor foreslår jeg i all beskjedenhet at FN endrer litt på dette opplegget, og deler det i to. Fra nå og til sommeren setter vi alle krefter inn på å fokusere på naturfiber. Fra sommeren til jul lar vi fibrene klare seg selv og konsentrerer oss om menneskerettighetene.

Og for de to siste temaene, forsoning og astronomi, har jeg lagt en super plan: Vi lar astronomene ta seg av all forsoningen, slik at de astronomene som ikke er så veldig ofte på tv kan bli skikkelig gode venner med han som er det, og så kan de alle sammen gå foran som gode, forsonte eksempler for alle de andre vitenskapsmennene og –kvinnene der oppe på universitetet, som kanskje også hadde hatt godt av litt forsoning. Og når de alle er vel forlikte, kan de kanskje hjelpe til med å lage buttons og veggaviser.

For til neste år starter nemlig FNs tiår for ørken og kampen mot ørkenspredning, og den som ikke hjelper til, må analysere dikt. Stopp sanden!

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: