Nå er nok nok

En gang, kanskje vinteren 2008-09, prøvde jeg å komme på radioen. Jeg sendte inn to manuser, men ble refusert. Det blir man iblant, og det var sikkert riktig vurdert. Men det kan jo være at noen synes det er artig likevel, selv om det ikke var bra nok for radioen. Her er det første manuset:

Nå skal det jo sies allerede sånn innledningsvis, at jeg vet at det er mange mennesker her i verden som lider, og det er mye fælt, og vi har det altfor godt som vi har det. Men med den hele vide verdens samlede nød og berettigede klage som dystert bakteppe, vil jeg likevel benytte anledningen til å sutre litt om de små ting.

Her i landet har vi god trening i å klage på det små selv når det store er rett der utenfor, og det er lite som engasjerer oss mer enn rystende historier fra virkeligheten, presentert i en dristig, kryssklippet forbruker-tv-dokumentar.

Det ER vondt og leit å oppleve at de nye vinterstøvlene ikke tåler vann, eller at den nye tatoveringen som man hadde spart så lenge til og gledet så veldig seg til å vise frem til vennene ikke ble helt sånn som planlagt, eller å oppleve at bryllupsdagen blir helt ødelagt fordi restaurantbiffen er seig. Eller at samferdselstjenester man bruker daglig ikke virker slik man synes de skal. Sånn i et stort, globalt perspektiv, må nok mange av oss innrømme at jo, det finnes de som har det verre, og menneskerettigheter er i visse sammenhenger enda viktigere enn forbrukerrettigheter.

Men her gjelder det å holde to tanker i hodet på en gang, og så tenke mest på den ene av dem. På den ene siden må vi alltid huske på at det finnes dem som har det verre. På den annen side: akkurat nå må vi kjempe vår egen kamp.

Nå må vi stå sammen, vi må reise oss som ett folk, vi må si at dette finner vi oss ikke i lenger, ropet fra massene må bli et brøl som ryster systemet i dets grunnvoller og skremmer vannet av makthaverne, og ingen må være i tvil om at vi mener alvor: Nå er nok nok og vel så det. Vi må snarest samle oss i store flokker over hele landet og møte opp ved våre lokale busselskapers hovedkontorer og kaste steiner gjennom vindusrutene til sjefene kommer ut og hører på oss, og vi må fortelle dem at nå er det slutt, vi orker ikke mer. Vi vil ikke lenger oppleve å kle oss for sprengkulde, stå på bussholdeplassen i kanskje et kvarter og vente der ute i polarfrosten, for så å komme inn på en buss med en innetemperatur på drøyt 35 plussgrader og en svettende sjåfør i bare skjorteermene. Vi har kledd oss for å vente på dere UTE, hører dere?

Vi har på oss mange, mange klær, og de er VARME. Og vi orker simpelthen ikke lenger å sitte der og koke, og vi tror ikke noe på det når sjåførene påstår at det ikke går an å dempe varmen, og nå er det nok! Overgir dere dere? Og det gjør de nok da, og hvis de har gode medierådgivere så lover de at dette skal få en brå slutt og de skal se på rutinene sine, og forresten legger de seg flate og beklager at vi ble sinte. Og så får vi kanskje endelig oppleve at det å kjøre buss om vinteren ikke lenger føles sånn som det gjorde å sitte altfor lenge i entreen med altfor mange lag med stikkeklær på mens vi ventet på at mamma, som akkurat hadde tvunget på oss alt dette altfor varme, skulle snakke seg ferdig i telefonen som selvfølgelig alltid ringte akkurat da, for den følelsen savner vi faktisk ikke.

Og da, når det er blitt orden på dette, da skal jeg engasjere meg i de viktige tingene, den virkelige lidelsen og nøden. Den man opplever når man som uskyldig forbruker blir krenket på det groveste av at Jernbaneverket eller NSB eller begge to mislykkes i å få alle togene til å gå i rute samtidig, enda man synes det burde være ganske lett å drive med tog. Men nå har jeg altså mer enn nok med å prøve å få det kaldt nok inne, midt på vinteren. Og det i verdens rikeste land!

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: